Pressrum

Så sparar du tusenlappar på bilreparationen

I dagarna lanserades en ny version av tjänsten Bilservicepriser.se, Sveriges första prisjämförelsetjänst som jämför priser bland bilverkstäder i hela Sverige. Med några få klick på sidan kan man snabbt hitta den billigaste bilverkstaden och spara en rejäl slant.

Hittills har det varit enkelt att jämföra priser på allt från hemelektronik till bilförsäkring och mobilabonnemang, men bilverkstadsbranschen har varit en snårig djungel. Med hjälp av den nyutvecklade tjänsten kan man snabbt och enkelt jämföra priser bland bilverkstäderna. Det enda man måste själv fylla i på sidan är bilmärke, modell, motortyp och var man bor. Tjänsten visar då en lista med bilverkstäder och dess kontaktuppgifter samt arbetskostnad för servicen eller reparationen.

En snabbkoll på sidan visar att det skiljer sig hela 2436 kr i arbetskostnad mellan den billigaste och dyraste bilverkstaden för ett byte av alla fyra bromsskivor på Sveriges vanligaste bil, en Volvo V70. Det är ännu större prisskillnader för större arbeten, där kan skillnaden vara uppemot 6000 kr.

Bilservicepriser.se är utvecklad av KTH-studenterna Daniel Resh och Pawel Boniecki. Än så länge är det endast arbetskostnaden för reparationerna som syns på sidan, men redan nu kan alla som har Volvo även se priset för reservdelar hos två av Sveriges största reservdelsbutiker: Skruvat och Mekonomen.

- Det har varit ett enormt jobb att samla in och bearbeta all data, men självfallet kommer vi lägga till fler verkstäder och bilmodeller med tiden. Vårt mål är att upplysa så många som möjligt om de stora prisskillnaderna, förhoppningsvis reagerar även bilverkstäderna och anpassar priserna därefter, säger grundarna.

Nya funktioner kommer att läggas till på sidan fortlöpande. En av funktionerna som är under utveckling är tillägnad bilverkstäderna så att dessa lättare ska kunna nå ut till sina kunder.

Ett komplement till prisuppgifterna är forumet på Bilservicepriser. Där ska man kunna diskutera och skriva omdöme på verkstäderna. Tanken är att Bilservicepriser ska vara den kompletta portalen för allt som berör bilservice och bilreparationer.