Pressrum

Några vårtips för bilägaren

Våren börjar närma sig och då är det dags för många bilägare att byta till sommardäck på bilen, men det är även ett ypperligt tillfälle att besöka en bilverkstad och se över hela bilen. Webbtjänsten Bilservicepriser är till stor nytta i detta fall och hjälper alla bilägare att hitta rätt bilverkstad.

För många bilägare förknippas slutet av mars med att det börjar bli dags att byta däck på bilen, men det är många som är ständigt osäkra på när däcken ska bytas och vad det är som gäller. Enligt lag är det krav på vinterdäck mellan den 1 december och 31 mars. För dem som använder dubbdäck är dessa tillåtna att användas under perioden 1 oktober till 15 april. Om det är eller befaras bli vinterväglag får dubbdäcken användas under annan tid än den tidigare nämnda. Det är viktigt att komma ihåg att alltid se över däcken inför varje säsong. Mönsterdjupet för sommardäck ska vara minst 1,6 mm. Om man väljer att byta däck själv så kan det vara bra att komma ihåg att montera de däck med bäst mönsterdjup bak på bilen, detta oavsett om man har en framhjulsdriven eller bakhjulsdriven bil.

När man väl byter däck kan det vara bra att lämna in bilen på en mindre service och se över resten av bilen. Den vanligaste servicen som en bil behöver är påfyllnad av olika vätskor samt byte av motorolja. Det är olika från bil till bil och körsträcka när motoroljan bör bytas, men i regel bör man byta motoroljan åtminstone en gång om året. Det är även bra att byta motoroljefilter i samband med bytet av motorolja.

När man väl ska lämna in bilen på verkstaden för en mindre service eller enbart motoroljebyte uppkommer den eviga frågan: vilken verkstad ska man välja? Första tipset är att jämföra priser bland olika bilverkstäder, det kan skilja sig en hel del från verkstad till verkstad. Använd gärna prisjämförelsetjänsten Bilservicepriser.se för att snabbt och enkelt kunna jämföra pris, geografisk position och omdöme bland bilverkstäder i hela Sverige. Det som kallas för ”Mindre service” på Bilservicepriser omfattar mer än ett motoroljebyte, men det är ett bra sätt att se vilken bilverkstad i närområdet som har bäst pris.

Vid prisjämförelser på egen hand gäller det att vara uppmärksam med att olika verkstäder använder olika oljor och filter av olika kvalitet. Ett tips är att köpa motorolja och filter på egen hand och ta med sig dessa till bilverkstaden. På så sätt kommer man oftast billigare undan och man vet vilken olja man har i bilen. Det blir även lättare att jämföra pris bland de olika bilverkstäderna då man tar med sig materialet själv och på så sätt jämför man enbart arbetskostnaden för bytet av olja och filter. Viktigt att komma ihåg är att alltid kolla med verkstaden om de tillåter att man tar med sig eget material. Tjänsten Bilservicepriser jämför arbetskostnaden hos olika bilverkstäder och på så sätt säkerhetsställs att exakt samma service jämförs för alla bilverkstäder.