Pressrum

Vilken bilverkstad ska man välja?

En fråga som många bilägare ställer sig vid val av bilverkstad är om bilverkstaden ska vara oberoende eller auktoriserad. Webbtjänsten Bilservicepriser tipsar om vad man bör tänka på vid val av bilverkstad och reder samtidigt ut några vanliga myter.

Valet av bilverkstad är inte så enkelt, men som tumregel kan man lämna in bilen hos den oberoende verkstaden för enklare arbeten, exempelvis grundläggande service eller byte av bromsbelägg. Även för mer komplicerade arbeten kan den oberoende verkstaden väljas. Vid mycket avancerade fel kan det vara till fördel att lämna in bilen hos den auktoriserade verkstaden. Den auktoriserade verkstaden har alla nödvändiga verktyg och personalen utbildas regelbundet för att lära sig om den senaste tekniken.

För att underlätta valet av bilverkstad ytterligare har vi på Bilservicepriser sammanställt 4 vanliga myter och avslöjat vad som är rätt och vad som är fel.

1. Garantimyten

Myt: Om jag inte servar min bil på den auktoriserade verkstaden förlorar jag nybilsgarantin.

Svar: Det stämmer inte. Man kan serva bilen på den oberoende bilverkstaden, så länge jobbet är utfört fackmannamässigt gäller nybilsgarantin. Det är ett EU-beslut.

2. Originaldelar hos den auktoriserade verkstaden är bäst

Myt: Originaldelar hos den auktoriserade bilverkstaden är bättre än delarna som används hos oberoende verkstäder.

Svar: Först måste man definiera vad en originaldel är för något. Definitionen av en originaldel är följande: en reservdel som tillverkats av fordonstillverkaren själv eller som reservdelstillverkaren levererar till fordonstillverkaren eller som tillverkats enligt särskilda specifikationer, men som levereras till fristående reservdelsgrossister. Många delar tillverkas ofta på samma fabrik och är av samma kvalitet, men vissa säljs med bilmärkets logotyp via den auktoriserade verkstaden, medan andra hamnar hos den oberoende verkstaden. Det som skiljer dessa delar är enbart priset. I vissa fall tillverkas delarna som hamnar hos den auktoriserade verkstaden och den oberoende verkstaden i olika fabriker och håller därmed olika kvalitet, men trots detta kallas båda för originaldelar.

3. Billigast är bäst

Myt: Billigaste bilverkstaden är alltid det bästa valet.

Svar: Fel tänkt. Visserligen är det viktigt att jämföra pris bland olika bilverkstäder innan man bestämmer vilken man väljer, men man bör inte basera sitt val enbart på priset. Undersök om bilverkstaden ligger inom ett rimligt avstånd. För mindre reparationer och servicearbeten är det sällan värt att åka längre sträckor. Det är även viktigt att undersöka om bilverkstaden har fått bra omdömen från tidigare kunder, på så sätt kan man försäkra sig att man lämnar bilen i goda händer. Med hjälp av tjänsten Bilservicepriser kan man snabbt och enkelt hitta rätt bilverkstad som uppfyller ovanstående kriterier.

4. Stämpeln i serviceboken har olika värden

Myt: Stämpeln från den auktoriserade bilverkstaden ger bilen ett högre värde än en stämpel från en oberoende bilverkstad.

Svar: Detta påstående är i många fall fel. Förr ansågs det ge bilen ett högre värde om bilen hade varit servad hos den auktoriserade bilverkstaden. Idag kan jobbet utföras minst lika bra av en oberoende bilverkstad. Det viktigaste är att bilen har varit servad vid rätt tidpunkt, inte var den har varit servad.